Nike е емблематична марка, най-известна със своите оригинални маратонки. От 40-те години на миналия век те са движещата сила зад културата на кецове. Любопитни ли сте за тази марка спортно облекло? Прочетете шестте супер забавни факта за Nike.

Слоганът на Nike: Вдъхновен от убиец

Слоганът на Nike, „Just Do It“, има зловеща история зад себе си. Слоганът е вдъхновен от престъпника от Юта Гари Гилмор през 70-те години на миналия век. След като извърши двойно убийство, той беше изправен пред екзекуция чрез разстрел. В последните си моменти той каза: „Нека го направим“. По-късно Nike нае рекламна агенция Wieden and Kennedy, за да им помогне с продажбата на обувки. Агенцията намери вдъхновение в последните думи на Гилмор. Те адаптираха фразата му към „Just Do It“ и я използваха като нов слоган на Nike в телевизионна реклама от 1988 г. Беше голям хит!

Големият разлив на обувки от 1990 г

Контейнерният кораб Hansa Carrier случайно загуби голямо количество маратонки Nike, докато беше в морето през май 1990 г. Корабът отплава в буря и 21 товарни контейнера паднаха в Тихия океан – някои от които съдържаха Nike Air Jordans. Изчислено е, че над 60 000 маратонки са били загубени при инцидента. Месеци по-късно обувките започнаха да се мият на брега в Северна Америка!3. Съдебно дело на Бийтълс срещу Nike

Телевизионната реклама на Nike от 1987 г. Air Revolution беше източник на противоречия. Черно-бялата реклама представяше спортисти, които си вършат работата, като песента Revolution на Бийтълс свиреше на заден план. Бийтълс и тяхната звукозаписна компания Apple Records не бяха доволни от използването на песента им без разрешение. Те започнаха дело срещу марката за 15 милиона долара. Nike спря рекламата да се показва и в крайна сметка уреди случая извън съда, но е пълна мистерия какви са били условията.

Историята на логото Swoosh

Логото на Nike е проектирано през 1971 г. от графичния дизайнер Каролин Дейвидсън. По това време Дейвидсън беше студент в колежа и търсеше допълнителни пари. Тя създаде силно разпознаваемото лого на Swoosh и й беше платено 35 долара за него. През 1983 г., след като марката се разраства, тя е поканена на специално събитие, където е призната за създател на логото от ръководителите на Nike. Тя получи пръстен с диамант и 500 акции от акциите на марката като подарък.

Nike и Adidas се състезаваха за Майкъл Джордан

Когато Майкъл Джордан започна да играе в НБА на 21-годишна възраст, той трябваше да вземе решение. Той може или да си партнира с Nike, или да съперничи на производителя на обувки Adidas. Той обичаше да носи Adidas, така че клонеше да ги избира. Въпреки това родителите му го призоваха да приеме предложението на Nike за 500 000 долара годишно за пет години, две коли Mercedes и обувки по поръчка. Джордан изслуша и прие сделката. Така се роди линията Air Jordans на Nike.

Инициативата за устойчивост на Nike – Повторно използване на програма за обувки

През 90-те години Nike имаше за цел да намали въздействието си върху околната среда. Служителят Стив Потър имаше страхотната идея да преработи старите обувки в материал за многократна употреба, за да помогне за постигането на тази цел. Това доведе до раждането на тяхната програма за устойчивост, Reuse-A-Shoe. Програмата събира обувки Nike от потребителите и ги трансформира в нов материал, наречен Nike Grind. Материалът се използва за подпомагане на изграждането на магазини и продукти на Nike. До момента са събрани 28 милиона обувки!

Съдебно дело на Бийтълс срещу Nike

Телевизионната реклама на Nike от 1987 г. Air Revolution беше източник на противоречия. Черно-бялата реклама представяше спортисти, които си вършат работата, като песента Revolution на Бийтълс свири на заден план. Бийтълс и тяхната звукозаписна компания Apple Records не бяха доволни от използването на песента им без разрешение. Те започнаха дело срещу марката за 15 милиона долара. Nike спря рекламата да се показва и в крайна сметка уреди случая извън съда, но е пълна мистерия какви са били условията.

Искате свое собствено винтидж облекло Nike? Пазарувайте нашата селекция от Nike сега в онлайн магазина SPORTFASTER.COM.

100% Оригинални маратонки