Медът е най-популярният пчелен продукт. Той е едновременно вид храна и лечебно средство за редица здравословни проблеми и хронични състояния. Качественият мед може да снабди тялото ви с изобилие от полезни вещества със страхотно терапевтично действие.

Съществуват много видове мед, но всички те са богати на важни хранителни нутриенти и представляват източници на уникални здравословни ползи за тялото, ума и душата. Останете с нас, за да разберете какви типове мед можете да откриете днес на пазара.

Класификация на типове мед

Съществуват много фактори, според които можем да класифицираме отделни групи мед. Нека разгледаме някои от тях, за да добиете по-ясна представа.

  • Основна класификация. Най-общо пчеларите разделят меда на три типа: безцветен, цветен и смесен.
  • Класификация по състав: монофлорен и полифлорен. Монофлорният мед се получава от обработката на пчели чрез тяхната консумация на определен тип цветен нектар. Полифлорният мед, от друга страна, е комбинация от нектара на различни видове растения.

Сортът – основният разделителен критерий за видовете мед

Съществуват десетки видове сортове мед. Те се различават не само по вкусовите си качества, но и по полезните си качества. Това е така, защото различните сортове мед не са със един и същи химичен състав. Въпреки че в повечето случаи става въпрос за приблизително идентични вещества, техните пропорции и концентрации варират.

Обикновено се обособяват две групи сортове мед – леки и тъмни. Леките са подходящи за директна консумация. От друга страна, тъмните сортове имат силно изявени терапевтични свойства.

Най-популярните видове мед

А сега нека ви запознаем с най-често срещаните и предпочитани видове мед. Обикновено всички заедно те представляват богатата специална селекция мед в големите магазини за пчелни продукти или в асортимента на пчеларите производители.

  • Полски. Характерен е с това, че се произвежда от нектара на цветята, които растат по поляните, тоест диворастящите. Има изключително специфичен, но и много приятен вкус. Използва се най-вече с цел релаксиране, за проблеми с храносмилането, както и при някои типове главоболие и безсъние.
  • Акациев. Това е типичен безцветен мед, който има специфична кристална консистенция. Много често той се определя като натурален тоник, но също така разполага и със силни имуностимулиращи свойства. Акациевият мед ще ви помогне и срещу храносмилателни проблеми, както и някои видове инфекции на пикочните пътища.
  • Липов. Той е бял на цвят, понякога прозрачен, но винаги с много наситен мирис. Има специфичен вкус, който трудно може да се сбърка, но и огромно разнообразие от здравословни ползи. Липов мед се препоръчва при различни респираторни проблеми, бъбречни заболявания, както и като естествен антиоксидант в борбата срещу вирусите и затруднения на черния дроб.
  • Лавандулов. Доскоро той не беше кой знае колко популярен, но напоследък се превръща във все по-често предпочитан пчелен продукт. Лавандуловият мед е с много деликатен вкус и мирис, а благодарение на своите етерични масла притежава редица здравословни ползи. Този продукт се препоръчва срещу стрес и нервно напрежение, при някои видове кожни заболявания, с цел възстановяване след спорт и за регулиране на хормоните.
  • Мед то магарешки бодил. За мнозина това е най-вкусният мед на света. В действителност той има отличителен аромат и е много често приложим в кулинарията. Медът от магарешки бодил обаче е и доста полезен. Специалистите го препоръчват срещу аритмия и високо кръвно налягане. Освен това, медицинските експерти му приписват и значителни антибактериални качества.

Какъвто и вкус да предпочитате, старайте се да купувате само качествен мед, по възможност директно от производител. Нашата препоръка е да разгледате богатия асортимент от различни видове мед и други пчелни продукти в онлайн магазин pchelina.bg