Първият парфюм на Шанел е създаден през далечната 1921 година. Вече повече от век емблематичният Chanel № 5 e сред най-търсените и харесвани аромати за жени. Оттогава до днес са произведени повече от 100 парфюма с марка Шанел, като най-новият от тях е от 2022-ра година. Ароматният каталог на Шанел е изграден от парфюми, които са подходящи за различни поводи. Със сигурност всеки ще открие ухание, в което да се влюби!

Chanel № 5 е най-комплексният аромат на Шанел

Интересна е историята на неговото създаване. Разработен е от руския емигрант в Париж Ернест Бо, когото княз Дмитрий Романов запознал с Коко Шанел. Самата мадмоазел Коко отдавна мечтаела за свой парфюм, докато запознанството й с Ернест Бо не превърнало мечтата й в реалност. Тя поискала от парфюмериста да разработи абстрактно ухание, в което нито една от съставните нотки да не се откроява. Ароматната композиция, която се оказва магична и завладяваща, включва нотки алдехиди, бергамот, лимон, нероли, иланг-иланг, жасмин, роза, момина сълза, ирис, ветивер, сандалово дърво, ванилия и кехлибар. В началото парфюмът е подаряван като уханен комплимент към всички, закупили емблематичния костюм от две части на Шанел. Фурорът, който предизвиква, дава повод на Коко Шанел, да стартира самостоятелната му продажба. Така започва историята на категоричния успех на един от най-харесваните и до днес парфюми на Шанел. Уханието е любимо на звезди като Виктория Бекъм, Селин Дион и Камерън Диас.

Chanel Gabrielle е идеален за дамите, влюбени във флоралните ухания

Ароматният шедьовър, разработен от Оливие Полж е представен през 2017 година. Любопитен факт е, че създаването на невероятното ухание е отнело 5 години, а успехът му идва мигновено. Милиони дами по света се влюбват в Chanel Gabrielle веднага след представянето му. Ароматът е вдъхновен от Коко Шанел, която се ражда през 1883 година под името Габриел. Личността на мадмоазел Шанел, нейният стил и разбиранията й за красота, съчетана с практичност, вдъхновяват дамите вече два века. Също като Коко Шанел и парфюмът Gabrielle притежава онази магия, която покорява. Връхните нотки на уханието са свежи и завладяващи, благодарение на прекрасното съчетание между мандарина, грейпфрут и касис. Сърцевината омайва с букет от бели цветя – тубероза, иланг-иланг, жасмин и портокалов цвят. Базовите акорди сандалово дърво и мускус завършват по най-добрия начин приказката за въображаемо цвете, която Оливие Полж си представя докато композира аромата.

Chanel Allure е специалният комплимент на Шанел към дамите, които обичат ванилия

Топлият ориенталски аромат на Chanel Allure определено действа пристрастяващо. Уханието е разработено от Жак Полж през далечната 1996 година, но продължава да е търсен и актуален, и днес. Ванилия е включена в базата на аромата, заедно с ветивер, сандалово дърво, кехлибар и пачули. Сърцевината е истински флорален букет от божур, жасмин, роза, фрезия, нероли, водна лилия, цветчета от портокал и орлови нотки. Уханието се открива със сочните акценти мандарина, маракуя, праскова, лимон и бергамот. Характерно за Chanel Allure е, че ароматът е сравнително хомогенен и не се променя значително в хода на жизнения си цикъл, с изключение на това, че в края по-категорично се усеща ванилията, която в парфюма на Шанел е естествена, а не захаросана.

Парфюмите с марка Шанел, също както емблематичните костюми и аксесоари, разработени от Коко, са белег за класа и стил, неподвластен на времето. Водещата цел на мадмоазел Коко да даде път на естествената елегантност и чувственост на жената, са водещи за основаната от нея модна къща и до днес, както при производството на дрехи и аксесоари, така и при разработването на парфюми.