Ефективността на гумите намалява с употребата, тъй като протекторът се изяжда от триенето с асфалта. Износеният протектор означава по-малко сцепление със земята с по-дълго време на спиране и по-голяма вероятност от пробиви. Следователно продължителността на гумите не може да бъде определена предварително, тъй като зависи от множество фактори, включително: изминати километри, условия и температура на асфалта, по който пътувате, години след покупката, стил на шофиране.

Как да разберете кога трябва да се сменят автомобилните гуми?

Правилата за движение по пътищата предвиждат, че дълбочината на протектора винаги трябва да бъде равна или по-голяма от 1,6 mm. Полезен и практичен трик за измерване на този размер е да използвате монета от едно евро, като я поставите в жлеба на гумата, за да видите дали протекторът е висок поне колкото златния ръб, тъй като той е широк точно 1,6 mm.

Ако не сте сигурни, можете да се свържете с търговец на гуми, който винаги е оборудван със специален инструмент и който във всеки случай, благодарение на своя опит, ще може да ви посъветва как да се намесите в случай, че вашият комплект гуми е в лошо състояние.

Зимни, летни и 4 сезонни гуми

Гумите могат да бъдат от различни видове не само по отношение на ширината, но и по отношение на вида на протектора и сместа, които определят класификацията на автомобилните гуми, които могат да бъдат:

  • Зимни гуми (или гуми за сняг)
  • Летни
  • 4 сезона (или всички сезони)

За да опростим, зимните гуми ще имат „по-изразен“ протектор и специална смес за осигуряване на по-добро сцепление. Летните гуми, от друга страна, ще имат по-малко видим протектор, с предимството да осигурят по-лесно търкаляне и следователно по-ниска консумация, но в случай на дъжд или по-лошо – сняг те ще доведат до по-малко сцепление на автомобила с пътя.

Кодексът за магистралите предвижда задължително използване на летни гуми (или алтернативно всесезонни гуми) от 15 май 2023 г. до 15 октомври 2023 г., като дава едномесечна дерогация както в началото, така и в края на двете дати.

Санкции за неизползване на правилните гуми

Кодексът за движение по пътищата предвиждат диференцирани санкции във връзка с това къде е установено нарушението: извън населени места, на извънградски път или на магистрала, минималната глоба е от 84 евро до 335 евро, разбира се зависи от европейската държава, в която се намирате. В населените места размерът на минималната санкция пада на 41 евро до 168 евро.

Неспазването на заповедта за монтиране на правилните гуми спрямо сезона също води до отнемане на 3 точки от свидетелството за управление, в допълнение към глобата в описаните по-горе суми и това отново може да варира спрямо държавата, в която живеете или шофирате.

Съветваме ви да следите кодекса за движение по пътищата, където винаги има актуална информация за смяната на гумите, промени по закони и всичко, което може да касае днешния шофьор. Намирането на качествени гуми също е от голямо значение, затова не подценявайте доставчика. Изберете онлайн магазин, на който може да се има доверие и пазарувайте още днес.