Когато правите план за дизайна на професионална кухня, важно е да изберете правилното професионално кухненско оборудване за вашия бизнес, за да работи възможно най-гладко. Трябва да използвате ефективно пространството, което имате, и получаването на цялото необходимо оборудване на правилните места ще означава, че имате по-малко грижи, след като сте отворени, така че планирайте внимателно. Безопасността и работният процес трябва да бъдат най-важните фактори в дизайна на вашата кухня и е най-добре да следвате общите правила на Златния триъгълник.

Ръководство при избора на професионално кухненско оборудване

Ето нашето ръководство за това, от което се нуждае всяка професионална кухня. Ние ще разгледаме от какво имате нужда във вашата кухня преди, по време и след обслужване.

В зависимост от това колко често се доставя вашата продукция ще се отрази на вашите нужди за съхранение. Трябва да обмислите колко хладилни, фризерни и сухи складови помещения ще ви трябват. Определете честотата на доставката си и предскажете колко бързо очаквате да използвате продукцията, за да можете да прецените какво ще ви е необходимо за съхранение. Уверете се, че за целите на доставката вашата кухня е достъпна и има къде да оставите доставките, без персоналът по доставката да влиза в зоната за приготвяне на храна, за да избегнете проблеми по време на работното време.

Хладилници

Хладилният плот е чудесен начин да спестите място, като го включите във вашите подготвителни станции, тъй като предлага както работно пространство, така и пространство за хладилник. Вертикалните хладилници също се предлагат като опция и могат да бъдат закупени в леки или тежки модели. За много големи количества пресни продукти може да се наложи да помислите за хладилна камера, ако имате място за такава. Ще имате нужда от повече място за съхранение на храна, която е била приготвена за следващия ден, или остатъци, които могат да се използват отново, така че имайте това предвид, когато изчислявате съхранението за входящи доставки.

Фризери

Фризерите на плота и фризера под плота са също толкова полезни, като предлагат подготвителна повърхност и спестяват място. Фризерните ракли също предлагат голямо фризерно пространство и с капак от неръждаема стомана могат да се удвоят като подготвителна повърхност, ако е необходимо. Както при хладилните камери, фризерните стаи са налични за места, които имат много големи количества замразена храна за съхранение.

Подготвителни станции

В идеалния случай вашата подготвителна зона ще бъде разположена между вашето хранилище и зоната за готвене, така че кухнята ви да тече в логичен ред. Трябва да съхранявате готовото сурово месо отделно от другите храни, тъй като това помага да се избегне потенциално опасно кръстосано замърсяване. За помощ при намаляване на бактериите по време на подготовка можете да се обърнете към нашето ръководство за цветно кодирани дъски за рязане. Най-добре е да инсталирате подготвителни маси от неръждаема стомана, тъй като те са издръжливи и лесни за почистване след употреба. Не забравяйте да включите мивки за вашите машини за миене на съдове и отделна мивка за ръце в тази зона.

Фурни

Ако имате нужда от фурна, трябва да решите дали искате вашата фурна да бъде газова или електрическа, като и двете имат своите предимства. Газовият се счита за по-тежък и е по-отзивчив при регулиране на нивата на топлина от електрическия. Вашата кухня обаче може да няма достъп до газ и инсталирането може да бъде скъпо, така че винаги проверявайте, преди да правите каквито и да било покупки. Също така проверете дали ще бъдете ограничени във вашата фурна от размера на входящото електрическо захранване, преди да закупите нещо. За по-малки пространства помислете за конвектомати, тъй като те са многофункционални и могат да ви спестят закупуването на допълнително кухненско оборудване.

Екстракционни агрегати

Също така е важно да вземете предвид вашия аспирационен модул и да намерите правилния модел, който да отговаря на вашата кухня. Търговските кухни имат строги разпоредби, така че се уверете, че вашият дизайн е в съответствие с тях. Нуждаете се от система за блокиране, което означава адекватна вентилация и спиране на газа в случай, че аспираторът се повреди, и това вече е задължително за всяка нова кухня.

Фритюрници

Фритюрниците са бърз и ефективен начин за готвене на определени храни, като пържени картофи и лучени кръгчета или пържено пиле. Ако имате нужда от фритюрник, имате избор между свободно стоящи фритюрници или фритюрник за плот. Свободно стоящите фритюрници могат да готвят голямо количество по всяко време и са здрави, докато фритюрниците на плота предлагат спестяваща място алтернатива.

Микровълни

Ако имате нужда от микровълнова фурна в кухнята си, трябва да се уверите, че разполагате с професионална стандартна такава, тъй като домашните микровълнови печки не са достатъчно издръжливи или мощни, за да се справят с употреба в натоварена търговска кухня. Търговските микровълнови печки са проектирани да не губят мощност, когато остареят и могат да издържат на дълги периоди на употреба, а обичайният въртящ се плот се отстранява и се заменя с плоска повърхност за лесно почистване.

Съдомиялни машини

Получаването на правилния размер търговска съдомиялна машина за вашата кухня е ключът към вашия успех по време на обслужване. Има три често срещани вида съдомиялни машини: под плот за средни по размер заведения, проходна за среден до голям обем и конвейер за много голям обем. Ако изчислите грубо обема кухненски прибори и съдове, които очаквате да използвате по време на обслужване, тогава можете да получите представа за типа съдомиялна машина, от която се нуждаете. Уверете се, че имате отделни маршрути за влизане на мръсни съдове и за излизане на храна, за да избегнете загуба на време или объркване.

Отпадъци

Съхранявайте отпадъците възможно най-далеч от зоните за приготвяне на храна и с ясен маршрут до всички външни контейнери. Най-добре е да приложите отговорна програма за рециклиране на отпадъци, ако можете, а за места с голям обем можете дори да инвестирате в компактор за отпадъци, за да намалите броя на необходимите кошчета.

ИМАТЕ ЛИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ ЗА ДИЗАЙНА?

Ако не сте сигурни от какво се нуждаете и къде, може би е добра идея да попитате мнението на дизайнер на кухня и също така трябва да включите главния си готвач в процеса на проектиране. Опитните готвачи ще имат много добра представа как биха искали кухнята им да бъде оборудвана и може да донесат на масата нещо, което вие не подозирате. Това ще ви даде по-добра представа за оборудването, от което наистина се нуждаете, така че да не губите място и пари за ненужни предмети. Вашите нужди ще бъдат специфични за вашето меню и пространството, с което разполагате, така че няма общ план, който да покрива всяка кухня.

Когато поръчвате големи уреди, винаги се уверете, че има достатъчно място за доставка и монтаж преди пристигането. Потърсете помощ от KUHNENSKO-OBORUDVANE.COM