Когато дойде време за смяна на маслото, обикновено отиваме в проверен сервиз. Ако обаче искате да го направите сами, просто следвайте няколко важни правила и самяната ще премине безпроблемно!

Що се отнася до интервалите за смяна на маслото, всеки водач трябва да следва инструкциите на производителя на автомобила или информацията, съдържаща се в сервизната книжка. Обикновено се препоръчва смяна на моторното масло поне на всеки 15 000 километра. Стилът на шофиране и условията на работа на автомобила обаче не са без значение. Ако забележите, че имате повишен разход на масло, като кликнете върху тази връзка, можете да потърсите съвет!

Първата стъпка в смяната на маслото е изборът на правилното масло. Интернет търсачките могат да ви помогнат да изберете правилното масло след въвеждане на вашия модел, година или тип двигател.

Маслото трябва да се сменя, когато двигателят на автомобила е още топъл, тъй като по-високата температура на течността ускорява изтичането на използваното масло. Стабилността на машината е изключително важна. При изключен двигател и изключена ръчна спирачка превозното средство трябва да е на равна повърхност с леко повдигнат крик. Трябва също да носите защитни ръкавици, за да предпазите ръцете си от изгаряния.

След това под масления съд близо до изпускателната запушалка поставете съд, в който искате да налеете масло. Развийте запушалката за източване с бързо твърдо движение, като внимавате да не се изгорите от течащата течност. Когато цялото отработено масло се източи от двигателя, почистете старателно мястото, където е монтиран новият филтър и смажете гуменото уплътнение в новия филтър с малко масло. Филтърът трябва да се завинтва внимателно на ръка, за да се избегне повреда на уплътнението.

След смяната на филтъра можете да започнете да доливате ново масло. Не изливаме цялата течност наведнъж, а приблизително капацитета. Изчакваме няколко минути маслото да се разпространи по двигателя. Нивото на маслото може да се провери с пръчка за измерване, ако е правилно, можете да развиете капачката на маслото. След това трябва да пуснете двигателя за около 10 минути на празен ход. След това време изключете двигателя за около 5 минути, за да проверите отново нивото на маслото.

Ако е твърде ниско, допълнете липсващото, като се уверите, че маслото не изтича през дренажната запушалка. Ако не, значи просто сменихте маслото правилно! Важно е да се отбележи, че използваното масло е много токсично и при никакви обстоятелства не трябва да се изхвърля в канализацията, а само да се излива в затворен съд.