Цветя с или без причина – винаги са красиви и приятни! Обичам да се възхищавам на пъпките и да помирисвам цветята. Лично аз искам да получавам букети цветя просто ей така, извън празника, без причина. Всяка жена ще оцени такова внимание от мъж. В статията ще ви кажа кои цветя да изберете.

Помнете: При избора на цветя е много важно да се съобразите с това какъв е поводът и за кого са предназначение: жена, мъж, дете, приятел, шеф, служител и т.н.

Цветята облагородяват живота ни, галят окото, даряват на хората радост, смекчават морала, носят спокойствие и релакс. Модата на цветята се променя точно както всяка друга мода. Представяйки цветя, можете да сте сигурни, че сте направили „безпогрешния” избор. И ако направите букет, знаейки значението на цветята и правилата на етикета, той ще се превърне в много ценен подарък.

Флорална декорация

Думата „букет“ е от френски произход, в буквален превод означава „красиво сглобена група цветя“. Индусите в древни времена вярвали, че цветята се раждат не заради красотата и аромата, а заради представянето им на близките. И за това те трябва да се отглеждат в собствената си градина, тъй като е неетично и не е естетически приятно да се дават на съседите цветя, отглеждани от други хора. Много мъдра и правилна мисъл: наистина, да украсиш земята с цветя, означава да я украсиш с любов.

В древния свят, в Гърция, Рим и дори тук в Русия не се правеха букети, а се плетяха венци на главата или гирлянди за украса на жилища. В Индия и понастоящем цветните гирлянди се носят около врата на почетния гост.

Като форма на флорална декорация букетът се появява в Европа през XIV-XV век, а в Япония много по-рано. Съставителите на букети в миналото не са знаели правилата и принципите на изграждане на букет. Те не се опитаха да се договорят, а просто поставиха цветя във ваза.

Първите правила за правене на букети се появяват във Франция преди четири века. В тези правила се препоръчва да се отрежат венците от стъблата, с всякакви връзки, да се убодат върху телта и да се поливат с ароматни масла, беше забранено да се използват жълти цветя в букет, защото те символизират отделяне, предателство или омраза.

В букети цветята са положени плътно едно към друго. В средата са избрани глави от един цвят, а след това в кръгове бяха поставени цветя от други цветове. Такъв букет беше обрамчен с нишестена дантела или вкаран в порцеланов калъф, оформен като чиния с дръжка на дъното.

От Франция „изкуството да правиш букети“ преминава в Англия, но едва през 1900 г. производителите на цветя спират да отрязват стъблата от цветята, отказват от необходимостта да закрепват венци върху телта, отхвърлят дантелените панделки, заменяйки ги с естествени листа и стъбла .

Пищни, многоцветни, цветни букети в скъпи вази са влезли здраво в живота на богатите хора. Постепенно се развива обичаят да се даряват цветя. През 19 век се оформят стиловете на подаръчни букети „Виктория“, „Помпадур“, „Бидермеер“. Те използваха контрастни комбинации от ярки цветове, сочни зелени. В края на 19 – началото на 20 век букетите стават по-спокойни и усъвършенствани.

Основни принципи за етикет пти подаряване на цветя

  1. Цветята се избират в зависимост от повода, личните предпочитания, възрастта и пола на надарения.
  2. Необходимо е да се вземат предвид националните традиции. Така че, във Франция белите кали са символ на траур, докато в България букет от бели цветя е знак за чистота и искреност.
  3. В България четен брой цветя се носят само за починалите, а във всички останали случаи се дава нечетен брой.