Ако познаваме главно свободностояща вана в овална или правоъгълна форма, всъщност има много други модели, които могат да се адаптират към вашия вкус, както и към архитектурните ограничения на вашата баня. Нека направим преглед на различните налични възможности.

Увеличете свободно стоящата овална и правоъгълна вана 

Това несъмнено е най-често използвания вариант. Самостоятелните овални или правоъгълни вани са особено подходящи за тесни и дълги помещения. Често доста компалтни по размер, те предлагат удобна зона за релакс с възможност за почти пълно потапяне за абсолютен комфорт. Освен това, ако този формат може да изглежда твърде класически, има много възможности за персонализиране, за да направите вашата вана напълно уникална. 

Кръгла самостоятелна вана за спа дух

По-малко разпространена, самостоятелната вана с кръгла форма предлага модерен и нетипичен стил на банята, с малко спа дух. Този тип формат изисква доста голямо подово пространство, тъй като размерът му обикновено варира от 160 до 180 сантиметра в диаметър. Кръглата вана предлага изключителен комфорт и освен дизайн, осигурява и практично, ако имате деца например. 

А защо не добавите винтидж нотка към вашата баня? Ваната с ретро крака е идеална за това. Перфектно свързана със съвременната декорация, тази емблематична фигура на ваната е все по-модерна и бележи завръщането на неокласическия стил. 

Високи ли са цените на свободностоящите вани? 

Цената на свободностояща вана често е по-висока от тази на класическата вана, тъй като монтажъра е по-сложен и изисква повече работа, особено по отношение на кранове, като мрежите трябва да бъдат изтеглени в центъра на стаята. Размерът на прогнозата за такъв монтаж обаче зависи от множество фактори, като например избраната форма и модел, материалите или разположението и размера на банята.

Цените обаче могат да варират в зависимост от формата и избраните материали. Всъщност класическият правоъгълен модел например ще бъде по-евтин от по-оригинален модел с кръгла форма. По същия начин, по отношение на материалите, емайлираната стомана или акрилът са най-достъпни.