Сънят е жизненоважен за нашето здраве и благополучие. За да се радваме на качествен сън, е важно да осигурим не само комфортна среда, но и подходящо спално бельо.

Ранфорс

Ранфорсът е вид памучна тъкан, отличаваща се с висока плътност на нишките (от 57 нишки/см² до 67 нишки/см²) и плътна структура. Тази плътност гарантира здравина, устойчивост на цветовете и дълготрайност. Ранфорсът е дишащ и абсорбиращ, което го прави идеален за целогодишна употреба.

Кепър

Доста издръжлив, евтин материал с плътна текстура и лек блясък. Той е дишащ, така че комплектите от него са подходящи за горещия сезон. Такъв плат е лесен за поддръжка, лесен за пране, изсъхва бързо и не се набръчква, така че е удобно да се използва в детските спални.

Сатен

Въпреки факта, че тази тъкан е изработена от памучни влакна, тя прилича повече на коприна – тя е гладка и лъскава. Този материал изглежда луксозен, перфектно дишащ и много приятен на допир, но цената му е по-висока от тази на всеки друг плат на памучна основа. Друг недостатък е, че с времето яркото сатенено бельо губи цвят.

Фланел

Фланелът е смес от памучни и естествени влакна. Спалното бельо, изработено от него, е много меко и топло, по -подходящо за студения сезон, докато е отлично за пропускливост на въздуха и отстраняване на влага. Поради вълнените нишки фланелът е леко пухкав навън, но това е и неговият недостатък – материята бързо се покрива с топченца при постоянна употреба, поради което периодично се подстригва със специална машина.

Жакард

Материята е изработена от смес от памук и коприна: тя блести луксозно и има релефна текстура под формата на сложни шарки. Материята има много предимства – приятна е за тялото, хигроскопична, лесна за грижа и не се наелектризира. Въпреки това, той е доста скъп и лесно се набръчква, затова изисква често, но внимателно гладене.

В крайна сметка, най-важният фактор при избора на материя за спално бельо е вашият личен комфорт.