Университет в България:

Какво мога да уча в България?

В България има много университети, така че можете да избирате от разнообразни учебни програми. Някои от най-често срещаните избори сред студентите, които ще учат в България, включват медицина, стоматология, фармация, ветеринарна медицина, инженерство и компютърни науки на английски език.

 • Учете медицина в България:
  По-голямата част от чуждестранните студенти в България учат медицина. Това е магистърска програма и продължителността на курса е шест години (12 семестъра). Студентите събират практически знания в университетските болници, за да бъдат подготвени за ситуации от реалния живот. Таксите за обучение са между 7000 и 8000 евро на учебна година. Кандидатите трябва да положат изпит за прием по биология и химия, а владеенето на английски език е задължително. Медицина на английски език в България се предлага в следните български университети: Софийски медицински университет, Софийски университет, Пловдивски медицински университет, Варненски медицински университет, Тракийски университет и Медицински университет Плевен.
 • Учете дентална медицина в България:
  Втората най-желана програма за обучение сред чуждестранните студенти в България е Стоматология. Продължителността на курса е 5 години и половина. Таксите за обучение са 8000 евро на учебна година и полагането на приемен тест е задължително. Студентите завършват с магистърска степен. Дентална медицина в България се предлага в следните медицински университети: Медицински университет София, Медицински университет Пловдив и Медицински университет Варна.
 • Учете фармация в България:
  В България има значителен брой чужденци, които учат фармация. Полагането на тест за прием е част от изискванията за влизане. Обучението продължава пет години (10 семестъра) и студентите получават магистърска степен. Следните университети предлагат фармация на английски език: Софийски медицински университет, Софийски университет, Медицински университет Пловдив и Медицински университет Варна.
 • Учете ветеринарна медицина в България:
  Много хора учат ветеринарна медицина в България. Продължителността на курса е пет години и половина и хората завършват с магистърска степен. Тази учебна програма се предлага в Тракийски университет и Лесотехнически университет в София. Ако искате да научите повече за тази учебна програма и за двата университета, които я предлагат. 
 • Учете инженерство или компютърни науки в България:
  Инженерството и компютърните науки също са често срещан избор сред кандидатите. Технически университет София е много известен в тази област и предлага множество бакалавърски и магистърски програми на английски език. Таксите за обучение обикновено са около 4000 евро на учебна година.
 • Други учебни програми:
  Разбира се, много други учебни програми привличат международни студенти като икономика и маркетинг. Ако се интересувате да кандидатствате за учебна програма в България, не се колебайте да се свържете с приемен екип на университета или да участвате в безплатни онлайн срещи.

Изисквания за прием във висше учебно заведение в България

Всеки университет в България има различни изисквания за влизане. Ако учите английски език в България, не е необходимо да владеете български език, но е възможно университетската програма да включва основен курс по български език, който да ви помогне да общувате с местните жители. Важно изискване за влизане е подаването на набор от документи за кандидатстване – имайте предвид, че някои от тях трябва да бъдат преведени и легализирани. И накрая, може да се наложи да се явите на приемен тест. Това често се случва за студенти в областта на медицинските науки.

Разходи за живот и такси за обучение в България

Таксите за обучение в България са доста достъпни. Например студентите по медицина в България плащат около 4000 евро на семестър. Тъй като учебната година е около 10 месеца, това означава, че ще харчите около 400 – 800 евро на месец за обучението си в зависимост от учебната програма, в която сте записани. Имайте предвид, че таксите за обучение обикновено се плащат на две вноски. Можете също да потърсите възможности за кандидатстване за студентски заем в България.

Разходите за живот в България също са много ниски. Няма да е изненада, ако харчите само 300 евро на месец за наем на модерен апартамент в центъра на града. Храната в ресторантите също е евтина – тристепенното меню е около 15-20 евро на човек.

Университет в чужбина:

1. Защо да учите в чужбина?

Източник

Има много причини, поради които програмите за обучение в чужбина стават толкова популярни. За повечето международни студенти привлекателността вероятно ще бъде комбинация от получаване на висококачествено образование, потапяне в нова култура (и често втори език), придобиване на глобално мислене и разширяване на бъдещите перспективи за работа.

За някои перспективата да напуснат дома и да се отправят към неизвестното е обезсърчителна, но ученето в чужбина също е вълнуващо предизвикателство, което често води до подобрени възможности за кариера и по-широко разбиране на начина, по който работи светът.

2. Къде по света трябва да уча?

Изборът къде по света искате да учите не винаги е лесна задача. Освен собствените си лични интереси, трябва да помислите за практични аспекти като разходите за обучение в тази страна (както разходи за обучение, така и разходи за живот), перспективите ви за кариера и цялостната ви безопасност.

Трябва също да помислите какъв начин на живот искате да имате по време на обучението си. Искате ли да живеете в голям град или малък университетски град? Каквито и да са интересите ви, не забравяйте да ги съпоставите с вашата дестинация за обучение, така че наистина да си дадете най-добрия шанс да харесате международния си опит.

Ако имате нужда от помощ при вземане на решение, разгледайте някои от най-популярните дестинации –  Австралия,  Канада,  Германия,  Обединеното Кралство  и  САЩ.

3. Как да започнете?

След като сте решили къде искате да учите, трябва да започнете да мислите за избор на програма и университет, ако все още не сте го направили. Можете да изследвате водещи университети с QS World University Rankings. След това ще искате да разгледате отблизо курсовете, предлагани от институциите във вашия списък, както и да проучите местния район и начина на живот, изискванията за прием и разходите.

4. Какви са изискванията за влизане в програмите за обучение в чужбина?

Изискванията за влизане варират значително между университетите и страните, така че не забравяйте да проверите информацията, предоставена от вашия бъдещ университет, преди да подадете нещо.

Най-общо казано обаче, ако кандидатствате за бакалавърска степен, ще бъдете помолени да докажете, че сте завършили средното си образование до определен стандарт, който е в съответствие с изискваните оценки за програмата, за която кандидатствате. Ако имате международна квалификация и не сте сигурни дали това е прието, трябва да се свържете с отдела за прием на университета.

За говорещи английски език, които не им е роден език, които искат да учат в англоговорящи страни, също така е много вероятно да се наложи да предоставите доказателство за владеенето на английски, като вземете тест, като TOEFL или IELTS. Подобни тестове може да са необходими за тези, които учат на други езици. 

5. Каква документация трябва да представите с молбата си?

Може да бъдете помолени да предоставите допълнителна документация като част от заявлението си. Още веднъж, изискванията варират в зависимост от страната и университета, но международните студенти често са помолени да предоставят следното:

 • Паспортни снимки за идентификация
 • Мотивационно писмо
 • CV/резюме
 • Академични препоръки/препоръчителни писма
 • Свидетелство и преписи от средното си образование
 • Доказателство за владеене на английски език (напр. сертификат TOEFL/IELTS, за училища в англоговорящи страни) или друг езиков тест
 • Резултати от приемните тестове (напр. резултати от GMAT/GRE, за магистърски програми)

6. Трябва ли да говорите втори език, за да учите в чужбина?

Това зависи от страната, в която искате да учите и езика, на който ще се преподава вашият курс. Ако не сте родени в англоговоряща страна, но искате да изучавате курс, преподаван на английски, ще трябва да докажете, че можете да говорите езика на доста високо ниво, като предостави резултатите от тестовете на английски език. Това е, за да сте сигурни, че ще можете да следвате курса си без проблеми с разбирането.

Английският се използва и като език на обучение в редица други страни по света, особено за магистърски програми и бизнес степени. Курсовете, преподавани на английски език, ще бъдат рекламирани на уебсайта на университета и понякога могат да бъдат търсени с помощта на централизирана база данни, управлявана от национална агенция.

Обичайните тестове, приемани като доказателство за владеене на английски език, са TOEFL и IELTS. Ако трябва да докажете владеенето си на език, различен от английския, има и подобни тестове на други езици, като DELF/DALF и TCF-DAP (френски) или DSF и TestDaF (немски).

Преди да вземете езиков тест, уверете се, че сте потвърдили кои резултати са приети от избраното от вас училище, за да сте сигурни, че не губите пари за грешен тест.

7. Колко струва обучението в чужбина?

За да изчислите разходите за обучение в чужбина, трябва да вземете предвид средните такси за обучение за международни студенти в избраната от вас страна, както и разходите за живот.

Като ориентир, средните такси за обучение за чуждестранни студенти, обучаващи се в Обединеното кралство, започват от £10,000 на година, с допълнителни £12,180 на година, необходими за покриване на разходите за живот.

В САЩ средната годишна такса за обучение е 25 620 щатски долара в държавни университети и 34 740 щатски долара в частни университети с допълнителен препоръчителен бюджет от поне 10 800 долара за покриване на разходите ви за живеене. 

Имайки предвид тези годишни цифри, не забравяйте, че бакалавърските програми в САЩ обикновено продължават цели четири години. В някои страни изобщо няма такси за обучение. Като примерите включват Германия и Норвегия.

Тази статия е изготвена в партньорство с ACC Bulgaria. ACC обучава и подкрепя своите ученици от Първи клас до изпитите GRE, TOEFL, CPE, IELTS, FLYERS, MOVERS и много други. Всеки курсист на ACC получава безплатна помощ при кандидатстване.

Източници:

How to Study Abroad: Frequently Asked Questions

Study in Bulgaria