Все по-често производителите на различни стоки започват да обръщат голямо внимание на външния вид на етикетите. В крайна сметка външният вид на продуктите пряко влияе върху потребителя и съответно върху обема на продажбите. Отново и отново е доказано, че интересен дизайн на етикета върху даден продукт привлича вниманието на купувачите повече, отколкото неговия аналогичен прототип в различна корица.

Несъмнено качеството на продукта е от голямо значение, но това не е достатъчно, за да увеличи продажбите и да популяризира продуктите на пазара. Наред с качеството на продуктите трябва да се обърне внимание и на създаването на опаковки за продажба.

Етикет и неговата декорация

Правилно проектираното покритие на всеки продукт не само ще предизвика интереса на потенциалните купувачи, но и ще се съсредоточи върху продукта и неговите предимства сред другите аналози, като по този начин ще вдъхнови потребителя да закупи този конкретен продукт.

Производството на ваденки напоследък се превърна в индустриална афера, а самият стикер се превърна в истинско произведение на изкуството. Декорацията на етикетите е перфектната комбинация от търговски компонент и дизайнерска идея.

Какво е етикет?

Икономическите и финансовите речници дават сухо обозначение по смисъла на средство за маркиране под формата на етикети, етикети, стикери и други неща с посочване на името, състава, цената и т.н. Но в света на търговските отношения етикетът има малко по-различно значение. Етикетът на всеки продукт е основният централен елемент от цялостния състав на дизайнерския облик на продукта.

Рационалността на производството на индивидуални дизайнерски етикети отдавна е потвърдена на практика. Главно красивият и атрактивен етикет влияе върху цялостната композиция и я прави по-хармонична. За създаване на необикновен външен вид се използват подходящи методи: оригинални методи за комбиниране на изображения, комбиниране на различни композити и аксесоари, необичайни форми и др.

Марковите стоки са проектирани в съответствие с фирмената идентичност на компанията, поради което производството на етикета трябва да имитира общия художествен дизайн. Също така, дизайнът трябва да се фокусира върху основните предимства на продукта и неговата функционална цел.

Разработване на дизайнерски етикети

Процесът на създаване на дизайн на стикер е доста трудоемка работа, която изисква инвестиция на творческа енергия и някои технологични стъпки. За да създадете етикет, трябва да се вземат предвид някои условия:

  • Избор на потенциални клиенти.
  • Насочване на насоки към пазара.
  • Продуктов дизайн на конкурентен производител.
  • Технологични и законодателни изисквания.
  • Специфичност на продукта, форма и размер на опаковката.

Три важни стъпки

Но производството на ефективен етикет се нуждае от още три, най-важните от гледна точка на маркетинга разпоредби:

  1. избор на хармонични графични, цветни и текстови форми;
  2. избор на качествени консумативи за печат на етикети;
  3. определяне на най-изгодния метод за изработване и отпечатване на стикери.

Основната задача на етикета за продажба е оригиналният дизайн, който може да предизвика желание за закупуване на продукт, както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво. Информацията, която се поставя върху основния етикет, трябва да съдържа следните разпоредби: фирмено лого, наименование на продукта, съответстващи изображения или чертежи, които отразяват същността на продукта.

Създаването на един-единствен ефективен образ на продукта предполага и дизайна на гърба на продукта. Говорим за етикета на гърба – това е стикер на гърба на продукта. Дизайнът му също трябва да съответства на основния етикет и фирмената идентичност на производствената компания. Той съдържа информация за продукта, неговия състав, контакти на производителя, баркод, знаци за качество, срокове на годност и др.

Някои продукти също имат специални стикери – това е специален мини-етикет в горната част на продукта, най-често алкохолен.

ТОП 3 съвети

Висококачественият дизайн на външния вид на продукта е в състояние не само да предаде информация за първокласния продукт на купувача, но също така създава примамлив и продаван външен вид. Създаването на дизайнерски облик е преди всичко чисто творчески процес. Много е трудно да се дефинират правила за проектиране на етикети, но ние подчертахме три основни насоки за тази цел.

И така, акцентът трябва да се обърне предимно на следните елементи:

Палитра от цветове и тонове, графично съдържание.

Маркетинговите проучвания показват, че цветните, пълноцветни етикети са по-привлекателни за потребителите от техните монохромни аналози. Що се отнася до картините и други графични елементи, изображенията трябва да се използват с изключително висока разделителна способност. В противен случай етикетът ще изглежда размазан и ще остави впечатление за продукт с ниско качество. Красивото и висококачествено изображение на етикета засилва желанието да се прочете информацията за продукта.
Поставянето на изображения на човек върху етикета почти удвоява интереса към продукта, а показването на публични личности увеличава това ниво с още 50%. Също така, яркостта на етикета на продукта, който има неутрален визуален вид, ще даде образа на съответния артикул. Например, резервна част за автомобил ще оживи имиджа на автомобила.

Текстов компонент

Етикетът не трябва да съдържа много информация, но без него е невъзможно. Златната среда е минимумът на основните детайли. Купувачът трябва да оцени важността на покупката в рамките на 2-3 секунди. За целта е достатъчно да разделите придружаващия текст на няколко кратки реда. По-подробно описание и друга информация трябва да се поставят на гърба на продукта или в придружаващите инструкции.

Шрифтове

Основното изискване тук ще бъде четливостта на написаното. Твърде сложният шрифт и дори с малък размер ще бъде труден за четене. За да подчертаете основните характеристики на продукта, препоръчително е да подчертаете информацията с удебелен шрифт и с по-голям абзац

Цветовата схема на написаното се възприема най-добре под формата на зелени или червени букви на бял фон. Класическата комбинация от информация в черно на бяла хартия трябва да бъде оставена за бизнес документи, тъй като такава комбинация заслужава едва шесто място в скалата за възприятие. Но да комбинирате светъл текст и тъмен фон също не си струва, защото такива обръщания уморяват очите и предизвикват подсъзнателно отхвърляне.

Заключение

Изброени са основните елементи за проектиране на ефективен етикет, но също така трябва да се обърне внимание на материала на стикера, неговата текстура, текстура, покритие, форма. Хартията, използвана за отпечатване на етикети, трябва да бъде с високо качество. Печатните студия предлагат услуги за проектиране и производство на качествени и продаващи етикети, които ще донесат печалба на производителя и ще увеличат рейтинга в съответния пазарен сектор.