5 полезни храни при диабет

Напълно забранени храни при болни от диабет няма. На практика хората с диабет могат да консумират всичко, което консумират и останалите. Не съществуват специални храни само за диабетици. По-скоро за тях е важно да се хранят здравословно като консумират повече зеленчуци, плодове, риба, нискомаслени продукти и растителни мазнини, съобщава NoviniONline.com.

Основни принципи на диетата при захарен диабет

Рафинираните въглехидрати трябва да бъдат изключени напълно от диетата на диабетика. Вместо захар, може да се консумира негова заместител, като стевия например.

Ежедневната диета при захарен диабет трябва да включва много витамини, микроелементи и фибри. Препоръчително е животинските мазнини да бъдат намалени.

Диетата изисква всеки ден да се приема храна поне 4-5 пъти на ден и то по едно и също време. Това трябва да бъде съобразено с приема на лекарства понижаващи нивото на глюкоза в кръвта.

Полезни храни при диабет

Съществуват храни, които са полезни при диабет. Те са богати на фибри и витамини. Такива храни са:

Варива и бобови култури

Варивата и бобовите култури осигуряват бавно усвояване на въглехидратите в тях. Заедно с това те са полезни в борбата с диабета и с богатото си съдържание на фибри. Съдържат калций, който освен полезен ефект за костите, подпомага и процесите на изгаряне на мазнините.

Нискомаслени млечни продукти

В тях се съдържат витамин D и калций, които са важни за болни от диабет. Нискомаслените млечни продукти могат да се включат в различни ястия – от основни до десерти, а айранът е добър заместител на безалкохолните напитки.

Риба

Рибата трябва да присъства в менюто на диабетика. Добър вариант е да се консумират по-мазни риби, които съдържат омега-3 мастни киселини, които допринасят за редуциране на лошия холестерол в организма.

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са неразделна част от храната на всеки човек, загрижен за здравето си. Те са богати на минерали, витамини и фибри. Съдържат фолиева киселина, която подпомага сърцето. От тях се приготвят вкусни супи и салати. Както всички зеленчуци, така и те се комбинират успешно с останалите храни.

Черен шоколад

Черният шоколад е за тези диабетици, които не могат без сладко. Той подобрява холестерола и кръвното налягане. Тъй като е богат на мазнини трябва да се консумира умерено и да не се злоупотребява с него.