Всекидневната заслужено се смята за „център на Вселената“, тъй като тук е обичайно да приемате гости и да събирате цялото семейство на чай, гледане на телевизия или за проста комуникация. С други думи, това е най-посещаваното и публично място в апартамента. Поради това винаги се отделя много внимание на интериорния дизайн на хола. Днес предлагаме да говорим за дизайна на пода, тъй като без тази точка в подреждането на помещенията е невъзможно да си представим целостта на интериора. Трябва да се разбере, че подът не е просто аксесоар или предмет на декора, а един от основните компоненти на дизайна. Какви опции предлагат дизайнерите в този случай, ще научите по-нататък.

Паркет и паркетна дъска в хола

Екологичността и естествеността на материалите винаги са били много популярни, така че изборът на паркет или паркетни дъски като декорация на пода в хола може да се нарече много популярен вариант. Такова покритие се отличава със своята издръжливост, здравина, винаги изглежда привлекателно, носи нотки на аристократизъм в стаята и подчертава статуса на собствениците на помещенията.

В днешно време има около 300 вида полагане на паркет, така че е просто невъзможно да се нарече такова подово покритие скучно и монотонно. Освен това паркетът е направен от ценни дървесни видове, които се отличават с интересна текстура и изглеждат много впечатляващо. Що се отнася до полагането на паркетни дъски на пода в хола, в този случай трябва да се има предвид, че такова покритие, въпреки че външно изглежда като паркет, се различава в по-големи детайли. Дъската не се нуждае от допълнително шлайфане и е лесна за инсталиране.

Дюшеме

Терминът „дървен под“ много често означава паркет, но на практика такава настилка е по-скоро като дъска, чийто размер и цвят можете да изберете индивидуално. За сравнение, дължината на парче паркет, като правило, не надвишава 60 см, а дължината на дървена дъска може да достигне 5-6 м.

Подовете от естествено дърво се характеризират с издръжливост, отличен външен вид, комфорт, топлина и отлични звукоизолационни свойства. Недостатъците на подовите настилки от естествено дърво включват чувствителност към влага, необходимост от специални грижи, доста висока цена и забрана за съвместимост на дървените подови настилки със системата за подово отопление.

Ламиниран паркет в хола

Такова предложение може да се нарече идеален заместител на скъпите материали. Ламинатът е много по-евтин от паркета и естественото дърво, има много положителни характеристики и се прави в много дизайнерски вариации, което ви позволява да симулирате всяка структура на пода в хола. Всъщност това е многослойно покритие, състоящо се от влакнести плочи, декоративен и външен слой, който изпълнява защитните функции на продукта.

Ламинатът е доста лесен за поддръжка, но е чувствителен към механични повреди и не обича високата влажност. Полагането на ламиниран паркет в хол може да се извърши без нужда от специалист. Основното нещо е да отделите малко време за това, бъдете търпеливи и следвайте инструкциите.

„Мек под“ или килим

Поради своята мекота и пухкавост, такова подово покритие като килим може да осигури на собствениците на хола допълнителен уют и комфорт в стаята. Килимите могат да бъдат изработени от естествени или изкуствени материали, да имат различни цветове и дизайн.

Продуктите, изработени от естествени материали, като вълна, са здравословни, екологични, но способни да съхраняват електричество, чувствителни са към въздействието на почистващите препарати и изискват специални грижи. Продуктите от синтетични материали преминават през много обработки, отличават се с по-разнообразен дизайн, но отстъпват на вълнените покрития по отношение на запазването на топлината.

Идеи за декориране на пода в хола с плочки

Въпреки факта, че този тип подова настилка не се среща често в интериорните решения, компетентното използване на такъв материал ви позволява да създавате много оригинални дизайнерски идеи. Огромен асортимент от плочки, разнообразие от дизайни и цветове само допринася за този процес. Керамичните плочки на пода в хола могат да дублират повърхността от естествен камък, дърво или кожа, да бъдат квадратни, правоъгълни и всякакви други форми. Този вид материал изглежда добре в случай на комбинирано покритие и е идеален за зониране на хол.

Керамичните плочки като подово покритие са издръжливи, лесни за поддръжка, имат широк спектър, нетоксични, устойчиви на температура, влага и механични повреди. Недостатъците на такъв под включват сложен монтаж, усещане за „студ“ и крехкост. Пропускането на всеки тежък предмет може да доведе до нарушаване на целостта на покритието.