Можете да бъдете най-ревностният борец за чистота и редовно да извършвате инспекции за почистване в отдалечени ъгли на вашия апартамент. Но коварният прах и мръсотия винаги ще намерят място, където да се поместят и ще се превърнат в коварна среда за размножаване на микроби и бактерии. Обзалагаме се, че няма да бършете первази, тапицерии на вратите или горната част на крилото на вратата всеки път, когато почиствате. И ако бялата ръкавица на инспектора „мине“ по тези места, върху нея със сигурност ще остане тъмна ивица прах. Професионалните фирми предлагащи почистващи препарати са много по-запознати с всички труднодостъпни, но сериозно и постоянно предпочитани места за прах и мръсотия от вас. И не защото сте лоша домакиня/собственик, просто заради дейността им те се сблъскват много по-често с тях.

ТОП 7 най-мръсни места в къщата

 И така, нека поговорим за проблемните зони на всеки дом, които често заобикаляме при почистване, но които бактериите, микробите и праховите акари рядко заобикалят:

 Хладилник. Хладилникът има отговорна мисия – той отговаря за безопасността на храната, но в същото време е едно от основните места за размножаване на бактерии. Трябва да се преразглежда на всеки три дни, за да се отстранят упоритите или развалени храни. Обърнете специално внимание на еластичната лента, чекмеджетата със зеленчуци, тавите за яйца – тук обичат да се заселват салмонела и гъбички и докато ги намерите, изпаренията на гъбичките вече ще се разпространят и в други храни. В кухнята, като цяло трябва да сте нащрек, има огромен брой места, където микробите се чувстват като риба във вода: мивка (естествено местообитание за около 80 хиляди бактерии), дъски за рязане, кош за боклук и пространството около него. Съветваме ви редовно да извършвате генерално почистване в кухнята с помощта на почистващи препарати .

 Дръжки на врати, ключове, контакти. Не винаги им обръщаме внимание, въпреки че всяко мокро почистване трябва да бъде придружено от тяхната дезинфекция, защото те влизат в контакт с немити ръце по-често от останалите. При редовното почистване нашите почистващи препарати обръщат специално внимание на дръжките на вратите водещи към тоалетната и банята – поради високата влажност, те са дори по-податливи на замърсяване от вътрешните си колеги.

 Вентилационни решетки. Има всичко, което допринася за бързия растеж на бактериалните колонии: влага, топлина, сянка, недостъпност. Затова всеки път, дори и при леко течение милиони мръсни микроорганизми се втурват в къщата ви. Така че е по-добре да започнете почистването отгоре – от вентилационните отвори и полилеите, от които прахът щедро се разпада върху други повърхности.

 Тоалетна и място зад тоалетната. Когато натиснете бутона за измиване, микро-пръски вода съдържаща следи от урина и изпражнения, падат върху пода и стените на тоалетната. За да предотвратите това, затворете капака на тоалетната преди да изплакнете вода, мийте пода в тази стая поне веднъж седмично и измийте обилно килима в гореща вода. И колкото и да е трудно, трябва да газите зад коляното на тоалетната чиния и да я измиете правилно – напълно премахвайки капака и дезинфекцирайки цялата седалка.

 Завесата в банята. По някаква причина много от нас рядко достигат ръцете си, въпреки че поради постоянна влажност тя се превръща в друга домашна среда за размножаване на гъбички и токсични плесени. Опитните чистачи препоръчват да се мие завесата за баня на всеки две седмици в дезинфекционни разтвори.

 Килими и черги. Много е удобно да се ходи по тях с боси крака, а също така е много удобно да живеят там прахови акари и микроби. Прахосмукачката, разбира се, е добра, но е безсилна пред коварните килимни „обитатели“. Ето защо всички продукти за домашни килими трябва редовно да се мият в специални почистващи разтвори и за предпочитане да се извършват химическо чистене годишно. Мийте килимите за тоалетна и баня поне два пъти по-често.

 Бутон за захранване на компютъра, клавиатура. Малко вероятно е да миете ръцете си всеки път, когато седнете пред компютъра. Добавете тук прах, частици от кожата, остатъци от храната, която обичаме да ядем, докато седим пред монитора. Всичко това се забива в пространството между бутоните на клавиатурата и след това живее там щастливо. Ето защо, вземете за правило всеки ден да избърсвате всички домакински джаджи със спиртни кърпички и периодично да носите лаптопа си за почистване. И този списък може да бъде продължен, рядко дезинфекцираме правилно пералната машина, не винаги сменяме кухненските гъби и филтърните дюзи в крановете навреме. Поради това е трудно да се разбере деликатният санитарен въпрос без професионална помощ и съвет.