Водата може да бъде най-големият кошмар на собственика на жилище. За съжаление повечето мазета ще пострадат от щети от вода в даден момент от живота си и проблемите, които причинява, могат да бъдат трудни и скъпи за отстраняване.

Въпреки че много хора са склонни да мислят, че е необходимо значително наводнение, за да причини проблеми, дори малка струйка вода може да доведе до изненадващо количество щети, ако хидроизолацията на вашия дом не е направена правилно.

Много собственици решават да направят хидроизолация на дома си, за да гарантират, че ще остане топъл и сух през цялата година. Хидроизолацията променя начина, по който водата взаимодейства с дома, например чрез запечатване на пукнатини в основата или отклоняване на подпочвените води далеч от него.

Какво включва хидроизолацията на вашия дом?

Има няколко различни начина, по които един дом може да бъде хидроизолиран, като към проблема може да се подходи от външната страна на дома, отвътре или и от двете.

Например проникващи уплътнители, които се пръскат, могат да се използват за образуване на защитна мембрана върху повърхности. Тези уплътнители могат да образуват непропускливи слоеве, които предлагат защита от елементите и са подходящи за използване в приложения с по-висок клас. Също така могат да се предприемат стъпки за предотвратяване на образуването на конденз и причиняването на щети.

Външната хидроизолация може да попречи на водата да си проправи път вътре в дома на първо място. Външното уплътняване е по-голяма работа от вътрешното уплътняване, тъй като почвата около основата трябва първо да се отстрани. Системите за улуци също трябва да се монтират правилно и да се поддържат чисти, за да се избегне причиняването на проблеми. Други опции включват влагоизолация и разширения на водосточна тръба.

Проблемите с отводняването могат да бъдат разрешени чрез инсталиране на френски дренажи и използване на помпи за отводняване за отстраняване на стояща вода от дома.

Предимства на хидроизолацията на вашия дом

Наводнена къща с подове от винилово дървоПолзите от хидроизолацията на дома не са само финансови.Въпреки че може да е изкушаващо да спестите малко пари, като пропуснете хидроизолацията, това е грешка, която в крайна сметка може да доведе до много по-големи сметки в бъдеще. Ползите от хидроизолацията на дома не са само финансови; в допълнение към защитата на вашите вещи, той може също така да повлияе на вашите нива на комфорт и дори на вашето здраве.

По-долу е описано по-отблизо някои от най-големите предимства на хидроизолацията на вашия дом.

По-добро здраве на вашият покрив

Когато сутерен или пространство за обхождане има по-високи нива на вода и влажност, това може да доведе до типа влажен въздух, в който може да се развие и процъфтява токсична плесен.

Мухълът може да започне да расте изненадващо бързо, след като водата си проправи път в дома, и дори може да расте и да причини щети, когато не можете да го видите. Излагането на мухъл може да доведе до редица опасности за здравето, включително астма, кожни обриви, кашлица и дразнене на носа, гърлото и очите.

По-ниски разходи за енергия

Всеки път, когато в дома има малки пукнатини и други отвори, това осигурява пространство, през което топлината може да излезе. Освен това студеният въздух може също да си проправи път вътре и да понижи вътрешната температура, карайки нагревателя ви да работи извънредно, за да поддържа комфортна температура.

 Хидроизолацията може да запечата тези пукнатини, за да предпази вашата отоплителна система от прекалено тежка работа и да намали разходите ви за енергия.

Допълнително предотвратяване на щети от вода

Хидроизолацията на дома и защитата на неговата бариера може да спре пропускащите покриви, неуплътнените прозорци и капещите стени да доведат до проблеми. След като влагата си проправи път във вътрешността на дома, тя може да бъде уловена в рамката, където може да създаде проблеми в целия дом.

Щетите от вода могат бързо да намалят стойността на вашия дом, така че защитата му от тези проблеми е инвестиция, която може да се изплати значително. Цената на щетите от вода по отношение на структурни проблеми, разрушено оборудване и необходимостта от ремоделиране може бързо да нарасне много високо.

Това е особено важно в мазето, където много хора съхраняват предмети като дрехи, празнични декорации, летни мебели и неща, които не могат да бъдат заменени като стари снимки. Дори малки количества влага могат да причинят гниене и мухъл, който може да съсипе всичко, с което влезе в контакт, поради което трябва да се направи хидроизолация, преди да се поставят ценности в мазето.

Хидроизолационна основа.

Хидроизолацията на вашето мазе може да помогне за защита на основата от щети, които компрометират целостта на вашия дом. Не е необходимо голямо наводнение, за да повреди основа; дори просмукването на вода от влажна почва може да засегне зоните, където подовете се срещат със стените, много преди да забележите щети като пукнатини в основата или изкривени стени.

Освен това осигурява солидна структура за бъдещи проекти. Например, някои собственици се сблъскват с проблеми, когато преустройват мазето си, когато открият повреда от вода в подовете и стените. Дори по-лошо, в мазето, което вече е завършено, всяка вода, която влезе, може да причини сериозни щети на мебели, килими и други предмети.